فجر سپاسی و پیکان، هیچ کدام خیال بازگشت به لیگ آزادگان را ندارند.
قطار لیگ برتر خلیج فارس، نزدیک به یک ماه دیگر به بیست و پنجمین ایستگاه خود خواهد رسید و ماراتن جذاب و ۹ ماهه فوتبال ایران رسما آغاز خواهد شد.
رقابت هایی که امسال دو میهمان جدید و البته نام آشنا به نام فجر سپاسی شیراز و پیکان تهران دارد که فصل قبل با کسب نتایج لازم موفق به کسب جواز صعود به لیگ برتر شدند.
اغراق نیست اگر تیم های تازه صعود کرده به لیگ برتر در هر فصل را هندوانه در بسته لقب بدهیم. چرا که در ابتدا شاید کمتر کسی روی موفقیت تازه لیگ برتری شده ها حساب کنند اما در تاریخ بالاترین سطح رقابت های باشگاهی ایران، همواره برخی از تیم های تازه صعود کرده با کسب نتایج مناسب در همان فصل اول، نگاه ها را به خود جلب کرده اند.
نمونه تازه و داغ آن، خیبر خرم آباد و چادرملو اردکان که فصل گذشته به ترتیب در جایگاه های دهم و یازدهم جدول رده بندی قرار گرفتند و نتایج خوبی از جمله متوقف کردن تیم های مدعی کسب کردند.
به همین بهانه، بد نیست نگاهی به عملکرد تیم های تازه صعود کرده به لیگ برتر، در یک دهه اخیر بیندازیم:
لیگ پانزدهم
سیاه جامگان مشهد و استقلال اهواز، تیم های راه یافته به لیگ پانزدهم بودند که در فصل اول حضورشان شرایط بسیار متفاوتی را تجربه کردند.
نماینده مشهد با وجود شروع جاندار مقابل استقلال در هفته نخست، در نهایت فصل را با رتبه سیزدهم به پایان رساند اما اوضاع برای استقلال اهواز کاملا ناامید کننده پیش رفت. نماینده محبوب استان خوزستان، در نهایت با تغییر و تحولات مداوم کادرفنی، موفق به کسب سیزده امتیاز از سی مسابقه شد و در رتبه شانزدهم ایستاد تا خیلی زود به لیگ آزادگان برگردد. جالب آن که با گذشت ۱۰ سال، دیگر نه خبری از سیاه جامگان است و نه کسی نام استقلال اهواز را میشنود. چرا که هر دو تیم بعد از چند سال منحل شدند.
لیگ شانزدهم
پیکان و ماشین سازی تبریز، به لطف موفقیت در لیگ آزادگان، فصل ۹۶-۱۳۹۵ را در لیگ برتر آغاز کردند. درست همانند یک فصل قبل تر، این بار هم شرایط تقریبا یکسانی برای تیم های تازه لیگ برتری شده رقم خورد.
چرا که ماشین سازی که فصل را با هدایت رسول خطیبی آغاز کرد، از همان هفته های ابتدایی رنگ و بوی گزینه اصلی سقوط را به خود گرفت و در نهایت با ۱۶ امتیاز به دسته پایین تر برگشت اما پیکان موفق به کسب نتایج مناسبی شد و در جایگاه ششم جدول ایستاد. ماشین سازی نیز با وجود حضور دوباره در لیگ برتر با خرید امتیاز گسترش فولاد، به تاریخ پیوست و دیگر خبری از این تیم دوست داشتنی در فوتبال ایران نیست.
لیگ هفدهم
پارس جنوبی را میتوان یکی از بهترین تیم های صعود کننده در فصل اول حضور در لیگ برتر قلمداد کرد. آنها با هدایت مهدی تارتار، حتی مدعی قهرمانی نیم فصل بودند و در نهایت با کسب رتبه پنجم به کار خود پایان دادند.
دیگر تیم صعود کننده در آن فصل یعنی سپیدرود اما شرایط چندان خوبی را سپری نکرد و در رتبه سیزدهم جدول ایستاد. تیمی دوست داشتنی که اکنون در دسته های پایین تر از لیگ آزادگان حضور دارد و بعید است تا سالیان آینده خبری از بازگشت دوباره آنها به سطح اول فوتبال ایران باشد. ضمن آن که پارس جنوبی در پنج فصل اخیر لیگ آزادگان، تلاش های بی سرانجامی برای بازگشت دوباره به لیگ برتر داشته است.
لیگ هجدهم
نساجی و نفت مسجدسلیمان به تاریخی ترین شکل ممکن به لیگ هجدهم رسیدند و تنور رقابت ها با حضور هواداران همیشه پرشور شمال و جنوب کشور داغ تر از همیشه شد. در پایان این فصل، نساجی با هدایت مجید جلالی در جایگاه دهم ایستاد و نفت مسجدسلیمان نیز با کسب رتبه چهاردهم، به مویی ترین شکل ممکن از سقوط به لیگ آزادگان فرار کرد و یک فصل دیگر ماندگار شد.
لیگ نوزدهم
این بار قرعه به نام گل گهر و شاهین بوشهر افتاد تا خودشان را به نوزدهمین دوره رقابت های لیگ برتر برسانند. فصلی که برای سیرجانی ها خوب پیش رفت و آنها با کسب رتبه دهم عملکرد متوسطی را به ثبت رساندند اما شاهین خیلی زود به فکر بازگشت به لیگ آزادگان افتاد و در نهایت با کسب ۲۲ امتیاز و قرار گرفتن در رتبه آخر جدول، به دسته پایین تر سقوط کرد.
لیگ بیستم
مس رفسنجان و آلومینیوم تیم های راه یافته به اولین فصل کرونایی لیگ برتر بودند. فصلی که ورزشگاه ها خالی از ورود حتی یک تماشاگر به استادیوم ها بود، در نهایت با هشتمی مسی ها تحت هدایت محمد ربیعی به پایان رسید و آلومینیوم نیز با کسب رتبه یازدهم، سهمیه خود در لیگ برتر را حفط کرد. دو تیمی که از آن زمان تاکنون همچنان در لیگ برتر حضور پررنگی دارند.
لیگ بیست و یکم
تیم دوست داشتنی فجر فصل ۰۰-۱۳۹۹ لیگ آزادگان را با قهرمانی به پایان رساند و این آخر صعود آنها به لیگ پیش از فصل گذشته بود. با این وجود آنها خیلی زود به لیگ آزادگان برگشتند و با قرار گیری در رتبه شانزدهم دوباره عازم لیگ یک شدند.
در طرف مقابل، اوضاع برای دیگر تیم صعود کرده یعنی هوادار بهتر پیش رفت و آنها تحت هدایت رضا عنایتی، در اولین فصل حضور در لیگ برتر، رتبه یازدهم را به خود اختصاص دادند.
لیگ بیست و دوم
بازگشت دوباره ملوان و مس کرمان، بهترین خبر ممکن برای جذاب تر شدن دوباره لیگ برتر در فصل بازگشایی درب استادیوم ها به روی هواداران بود.
فصلی که ملوان رتبه دوازدهم را از آن خود کرد و در لیگ برتر ماندنی شد اما مسی های کرمان خیلی زود به لیگ آزادگان برگشتند و با کسب ۲۲ امتیاز و رتبه پانزدهم به ماموریت خود پایان دادند.
لیگ بیست و سوم
بعد از حدود پانزده سال، استان قزوین دوباره یک نماینده در لیگ برتر رو کرد و این شمس آذر سبز پوش بود که با سعید دقیقی جواز صعود به لیگ برتر را کسب کرد. قزوینی ها در این فصل شاهکار کردند و با کسب رتبه هشتم به کار پایان دادند. دیگر تیم صعود کننده یعنی استقلال خوزستان اما با وجود همه مشکلات ریز و درشت، در نهایت با قرار گرفتن در رتبه چهاردهم در لیگ برتر ماندنی شد تا دیگر خبری از سقوط زودهنگام تازه لیگ برتری شده ها به دسته پایین تر نباشد.
لیگ بیست و چهارم
همانطور که پیش تر اشاره شد، خیبر و چادرملو در اولین فصل حضور در لیگ برتر نتایج خوبی گرفتند و میتوانستند حتی رتبه های بهتری را به خود اختصاص دهند. با این وجود، شاگردان سعید اخباری در رتبه دهم جدول قرار گرفتند و خیبر نیز در نهایت با هدایت دقیقی، یازدهم شدند.
با نگاهی به روند نقل و انتقالاتی فجر و پیکان، متوجه آن میشویم که پیروز قربانی و سعید دقیقی جوان، هر دو فاکتور تجربه را برای کسب نتایج خوب در فصل پیش رو در دستور کار قرار دادند.
فجری ها تا اینجای نقل و انتقالات تابستانی، امیرارسلان مطهری، سیدمهران موسوی، علی هلیچی، علیرضا رضایی، فرشید اسماعیلی، مجتبی حقدوست و محمود مطلق زاده را به خدمت گرفتند که هر هفت نفر آنها سابقه چندین سال حضور در لیگ برتر و البته قهرمانی با استقلال را در کارنامه دارند.
پیروز قربانی چندی در مصاحبه اختصاصی با روزنامه هفت صبح، در خصوص برنامه تیمش برای فصل آینده گفت:” متاسفانه برخی ها فجر را آسانسورچی لیگ برتر مینامند اما باید این ذهنیت را از بین ببریم. کار در لیگ برتر بسیار سخت شده و اکنون همه تیم ها برای موفقیت هزینه میکنند. پس برای موفقیت باید تلاش زیادی به خرج دهیم و طبق صحبتی هم که با باشگاه داشتیم، برنامه سال اول این است که تیم در لیگ برتر حفظ شود. انشالله سالیان بعدی برای موفقیت های بیشتر برنامه ریزی خواهیم کرد اما در درجه اول، هدفمان حفظ سهمیه در لیگ برتر است.”
در طرف مقابل، پیکان نیز خریدهای پرتعدادی داشته که اکثریت آنها از بازیکنان باتجربه و نام آشنای لیگ برتر هستند. خودروسازان تاکنون احمد گوهری، بهروز بارانی، حسین حیدری، سجاد جعفری، شاهین توکلی، فرید امیری، محسن آذرباد، منصور باقری، رضا محمدی، مهدی نجفی و میثم تیموری را به خدمت گرفتند.
تمرینات پیکان زیر نظر دقیقی از سه روز پیش آغاز شده و آنها در سکوت خبری کامل، به دنبال تحقق اهداف خود در فصل آینده خواهند بود.
فجر سپاسی در دوران طلایی خود تحت هدایت غلامحسین پیروانی، کسب رتبه چهارم در اولین دوره لیگ برتر را تجربه کرد و این تاکنون بهترین نتیجه تاریخ شیرازی ها در لیگ برتر محسوب میشود. بدترین عملکرد آنها نیز رتبه شانزدهم در آخرین فصل حضورشان یعنی لیگ بیست و یکم به حساب میآید.
پیکان نیز بعد از انتقال به تهران، در لیگ شانزدهم موفق به کسب رتبه ششم با مجید جلالی شد و این بهترین نتیجه تاریخ این باشگاه بازیکن ساز در ادوار لیگ برتر به حساب میآید.
بدین ترتیب، شروع تمرینات و جذب بازیکنان با تجربه تا این لحظه از پنجره نقل و انتقالات، نشان از انگیزه بالای فجر و پیکان برای دستیابی به هدف اولیه یک تیم تازه صعود کرده یعنی بقا در لیگ برتر است و باید دید دو تیم قدیمی فوتبال ایران، در دستیابی به هدف نسبتا سخت خود تا چه حد موفق عمل خواهند کرد.
بدون دیدگاه